Anul acesta puii, bobocii şi raţuştele se vând mai scump comparativ cu anul trecut. La piaţă vânzătorii spun că au fost nevoiţi să majoreze preţurile pentru că acestea au fost ridicate de producători.
Şeful Direcţiei zootehnie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vitalie Ciobanu, a declarat pentru Info-Prim Neo că pe piaţă sunt suficiente ouă. Preţurile la păsări puteau fi influenţate însă de preţurile mai mari la cereale. Boboci şi raţuşte sunt mai puţine decât pui şi asta pentru că efectivul de matcă a fost redus.
Şeful direcţiei nu exclude că producătorii profită de faptul că oamenilor le-au pierit păsările. În opinia lui Vitalie Ciobanu, situaţia pe piaţă se va stabiliza şi preţurile vor mai scădea. „O să revină efectivul de matcă şi se va produce o cantitate suficientă de producţie. Într-o lună sau două preţurile vor reveni", a declarat Vitalie Ciobanu.
Solicitat de Info-Prim Neo, directorul „Avicola Moldova", Ion Bâzgu, a menţionat că preţurile sunt dictate de piaţă. „Ţinând cont că în anul trecut au avut loc nişte calamităţi şi a pierit multă pasăre, a crescut cererea pe piaţă. Nimeni nu s-a aşteptat că aşa va fi, pentru că anul trecut pe vremea asta preţul a fost mult mai mic", a menţionat Ion Bâzgu. Cel mai mult s-a scumpit pasărea „zburatică", care are de la 10 până la 40 de zile, cu o greutate de 400-500 de grame, şi care este vaccinată.
Mai mulţi producători din Ialoveni şi din Cahul au spus că scumpirile au fost provocate de cererea înaltă pe piaţă, dar şi de scumpirile la cereale. Multă lume se întoarce de peste hotare şi vine la piaţă să-şi ia păsări de crescut.
La piaţă un pui, care costa anul trecut 2 lei, anul acesta poate să fie cumpărat cu 5 lei. O raţuşcă se dă cu 10 - 12 lei, comparativ cu 2 lei anul trecut. Iar bobocii costă 35 de lei, cu 10 lei mai scump.