Deprecierea monedei nationale ii face pe romanii cu credite in euro sa isi puna mainile in cap, insa ii avantajeaza pe guvernanti. Potrivit expertilor, statul are, in prezent, numai de castigat de pe urma slabirii leului.
"Leul nu trebuie salvat", a declarat, luni, premierul Victor Ponta (foto).
"Leul s-a devalorizat cu 1,8%. Zlotul, intr-o economie mai puternica decat a Romaniei, in cea a Poloniei, s-a devalorizat cu 5%. Forintul s-a devalorizat mai mult decat leul", a adaugat acesta.
Cu alte cuvinte, Victor Ponta ne-a transmis sa stam linistiti, pentru ca la altii e mai rau. De parca ne intereseaza asta atunci cand mergem la banca si ne platim ratele.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,4641 lei/euro, in scadere fata de vineri, si mult sub nivelul 4,4750 lei/euro de la deschidere. Pe piata interbancara cel mai inalt nivel s-a inregistrat vineri, cand cursul a crescut la 4,4806 lei/euro, peste maximul de joi - 4,4705 lei/euro - si peste maximul istoric de 4,4588 lei/euro vazut pe 1 mai.
Am spus tot timpul ca am incredere in capacitatea BNR, impreuna cu ministrul de Finante, care provine tot de la BNR, de a lua toate masurile necesareVictor Ponta, premier
Potrivit analistilor economici, exista destule motive pentru care leul a fost “lasat din zgarda” de Banca Nationala. In primul rand, intrase in colimatorul speculatorilor odata cu noul val de criza din Grecia.
Daca BNR ar fi intervenit serios sa il sustina, si-ar fi cheltuit rezervele si nu ar fi obtinut nimic. La fel s-a intamplat in 2010 si 2011 cand cursul monedei nationale a fost tinut in frau de BNR de dragul indeplinirii tintelor de inflatie.
In al doilea rand, deprecierea leului ajuta exportatorii care si asa, in ultima vreme, se confrunta cu tot mai putine comenzi. Un leu mai slab l