Opt exemplare au fost găsite eşuate la ţărmul mării, în numai nouă zile.
În cadrul proiectului „ Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră" desfăşurat de către ONG-ul Mare Nostrum, continuă acţiunile de identificare a delfinilor de-a lungul zonei costiere româneşti. În perioada 16 - 24 mai 2012, au fost găsiţi nouă delfini eşuaţi pe litoralul românesc.
Dintre aceştia, opt exemplare erau din specia Phocoena phocoena şi un exemplar din specia Delphinus delphis, zis şi delfinul comun. Cauza principală a eşuării delfinilor este prinderea accidentală a acestora, atât în plasele legale ale pescarilor cât şi în cele ilegale ale braconierilor. Majoritatea delfinilor identificaţi de către echipa de teren a ONG Mare Nostrum, prezenta semne de plasă sau chiar plasa, rămasă ataşată în jurul corpului.
În această ordine de idei, deoarece până în prezent montarea dispozitivelor acustice de îndepărtare a delfinilor de plasele pescarilor se realiza în special pe plasele de tip setcă, în etapa imediat următoare, în proiectul de monitorizare a delfinilor din Marea Neagră se intenţionează montarea acestor dispozitive acustice şi pe alte tipuri de plase, astfel încât să se poată acoperi o arie cât mai largă a plaselor de pescuit care sunt deja întinse în mod legal în Marea Neagră.
"Rămâne însă actuală problema cu braconierii, cu plasele lor întinse în mod abuziv, ilegal, în perioade de prohibiţie, plase despre existenţa cărora nu putem afla multe informaţii, însă putem constata cu uşurinţă efectul lor asupra biodiversităţii şi asupra delfinilor", a declarat Marian Paiu, coordonator de proiect la ONG Mare Nostrum. ONG Mare Nostrum va realiza o statistică referitoare la numărul de delfini eşuaţi şi a cauzelor posibile care au provocat eşuarea acestora pe tărm, studiu pe care îl va face public în perioada imediat următoare. Opt exemplare au fost găsite