Fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, atrage atenţia că tentaţia unor oameni politici români de a bloca fluxurile de capital provenite din exterior este un lucru foarte grav.
La ce ar trebui să se aștepte România în cazul unei înghețări a piețelor financiare. Problemele sunt foarte mari în Grecia, în Spania, există acest risc și foarte mulți oficiali europeni și economiști avertizează în privința acestui risc.
Păi ați spus la ce anume trebuie să se aștepte: la riscuri. De ce gen vor fi aceste riscuri e greu de precizat acuma, dar sunt lucruri pe care le simțim, sunt riscuri prevestite și prezente deja în economia românească.. Am să încep cu cel mai semnificativ în opinia mea, lipsa investițiilor străine. Știu că ce voi spuune acum pare nepatriotic, dar eu am alte idei despre ce însemnă să iubești România și pe cetățenii ei. România nu are suficiente resurse interne de creștere. Nu există în România nici resursele umane, nici cele financiare, nici cele naturale, astfel încât să creștem autarhic. Ceaușescu a trăit în această iluzie, a închis România și a sperat că închizând România, România va putea să funcționeze. A fost o eroare majoră și nu a dus decât la sărăcirea poporului român, la cea mai dramatică ajustare de consum în timp de pace a unei populații. Deci ideea de noi prin noi înșine, închiderea României, blocarea fluxurilor de orice natură e foarte foarte gravă și e un lucru care se întâmplă și e un lucru pe care îl aud deseori în discursuri și îl simt în comportamentul multor politiceni români și nu-mi dau seama dacă o fac din interese personale, electorale, politice, dar e evident că un discurs de reîntoarcere la noi înșine, prin noi înșine, izolați de ceilalți, discurs care a apărut și în Grecia și în Italia și în Spania și în multe alte țări și care se manifestă și în Germania, dar sub forma conversației “ia mai lăsa-ți-i pe ăștia