Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat ratingul României pentru obligaţiunile pe termen lung emise în valută şi în monedă locală la nivelul BB+, cu perspectivă stabilă. "Ratingurile României sunt constrânse de nivelul redus de prosperitate, dar şi de vulnerabilitatea economiei la şocurile externe (. ..)Totuşi, ratingurile sunt susţinute de îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali ai ţării, în condiţiile în care deficitul bugetar şi deficitul de cont curent s-au redus, iar economia a început să se echilibreze cu ajutorul programului cu FMI", potrivit S&P. De asemenea, ratingul pentru împrumuturi pe termen scurt al României a fost reconfirmat la nivelul B.
Reconfirmarea ratingului este cu atât mai importantă cu cât România a majorat recent deficitul bugetar, iar leul s-a depreciat. S&P a arătat că a reconfirmat perspectiva stabilă pentru că consideră că guvernul României va continua să-şi consolideze finanţele publice în conformitate cu ţintele asumate, dar şi că dezechilibrele externe vor fi mai moderate faţă de ultima perioadă.
În opinia S&P, există totuşi riscul ca dificultăţile băncilor mamă străine să le determine să reducă semnficativ expunerea transfrontalieră, ceea ce ar putea duce la limitarea disponibilităţii creditelor.
Ultima modificare a calificativului acordat de S&P a fost îmbunătăţirea perspectivei de rating de la "negativă" la "stabilă" în martie 2010. Ca urmare a crizei financiare, agenţia a scăzut brusc în 27 octombrie 2008 ratingul României de la BBBl la BB+, cu perspectivă negativă, întorcând astfel România în teritoriul investiţiilor aşa-zis speculative. Tot ce este sub BBB- reprezintă investiţii speculative.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat ratingul României pentru obligaţiunile pe termen lung emise în val