Standard&Poor's a reconfirmat ratingul României la nivelul "BB+", cu perspectivă stabilă, calificativul fiind constrâns de nivelul scăzut de prosperitate şi vulnerabilitatea la şocuri externe.
În schimb, el este susţinut de îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali, precum scăderea deficitului bugetar. Perspectiva stabilă reflectă opinia S&P că România va continua să consolideze finanţele publice, în mare parte în conformitate cu ţintele stabilite, iar dezechilibrele externe vor fi mai moderate faţă de trecutul recent. Agenţia de rating anticipează încetinirea creşterii economice de la 2,5% anul trecut la 1,2%, din cauza cererii externe şi interne mai mici.
Pe termen mediu, ritmul de creştere a PIB va ajunge la 3,5%, ca urmare a investiţiilor mai mari, facilitate de utilizarea sporită a fondurilor europene şi de redresarea investiţiilor străine directe, care vor susţine cheltuielile de consum şi exporturile. Consumul privat este probabil să rămână constrâns pe termen mediu de necesitatea reducerii îndatoririi populaţiei, în condiţiile în care creditele în valută, în special în euro, reprezintă circa două treimi din totalul portofoliilor de împrumuturi. Agenţia de rating anticipează şi "un anumit derapaj fiscal, parţial din cauza prognozei mai mici de creştere a PIB, şi a riscurilor asociate alegerilor parlamentare din noiembrie".
Ratingul României ar putea fi sub presiune în cazul în care ritmul sau amploarea consolidării fiscale ar încetini dincolo de aşteptările S&P sau dacă autorităţile ar devia de la strategia de reformă structurală. În schimb, ratingul ar putea fi îmbunătăţit în cazul în care Guvernul va continua să aplice măsurile structurale pentru îmbunătăţirea competitivităţii şi a creşterii economice, în paralel cu prudenţa fiscală.
Cel mai mic model Dacia: Se va numi Towny şi va costa de la 5.000 euro.
Christine