Un copil paralizat şi o fetiţă lăsată de izbelişte sunt doar două "reuşite" ale doctorilor români.
Când medicii refuză să audă strigătul de ajutor, se întâmplă dezastre
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Nu e spital din România fără caz de malpraxis. Nu s-ar ajunge atât de des la astfel de situaţii dacă spitalele ar funcţiona cu schema de personal completă şi dacă în toate unităţile s-ar lua în seamă protocoale de tratament. Faptul că în România, copiii mor pe capete chiar şi din cauza infecţiilor respiratorii, arată fie nepăsarea, fie lipsa de specialişti "sclipitori" care să pună un diagnostic corect şi să trateze cazuri grave.
Fără şanse în ţară, salvată în Italia
Ultima victimă a sistemului medical a fost Nicoleta Şerban, fetiţa de patru ani plimbată între spitale până a murit. Suferea de roşu în gât, însă o reacţie adversă la paracetamol a băgat-o în stop cardiac. Cazul e plin de greşeli, începând cu modul de adminstrare a banalului medicament, până la modul în care a acţionat (sau nu) asistenta pentru a-i salva viaţa. Iese astfel la iveală o nouă hibă a sistemului: asistentele de la pediatrie nu sunt obligate să ştie să facă resuscitare, singurele care au aceste "atribuţii" sunt cele de la Terapie Intensivă.
Cazul Nicoletei nu e singular. Acum două săptămâni, tragedia s-a repetat într-o familie de gemeni. Unul dintre ei, în vârstă de doar cinci luni, a fost adus la Spitalul de Urgenţă din Focşani cu febră. După două zile, i-au apărut bubiţe pe corp şi copilul a murit în urma unui stop cardio-respirator, din cauze încă necunoscute. Colegiul Medicilor cercetează cazul.
În luna februarie, "Evenimentul zilei" prezenta cazul Laurei Paraschiv, o fetiţă de 13 ani din Galaţi care suferă de hipersomnie, adică adoarme şi când merge. Toţi medicii care au consultat-o, din Târgu-Mureş, Iaşi, Cluj şi Bucureşti, nu