Prețul petrolului este estimat că va scădea pentru a cincea săptămână consecutivă pe măsură ce temerile asupra unei probabile ieșiri a Greciei din zona euro și a crizei bancare spaniole afectează negativ activele riscante, inclusiv mărfurile, investitorii folosind dolarul american drept refugiu, conform sondajului sentimentului pieței petrolului realizat de CNBC.
Mulți dintre traderii și strategiștii pe piața petrolului intervievați estimează scăderea contractelor futures pe petrol sub pragul de 90 de dolari barilul, pragul de oprire fiind estimat la 85 de dolari sau chiar la 84 de dolari barilul, în decursul acestei săptămâni. Raportul asupra situației forței de muncă în Statele Unite devine, astfel foarte important, un raport pozitiv putând stabiliza prețul petrolului iar un raport negativ putând contribui la agravarea problemelor economiei globale.
Tensiuni geopolitice
Sondajul arată că pesimismul pe piața petrolului este la modă: 10 din 11 persoane intervievate în cadrul eșantionul sondajului se așteaptă ca prețurile să scadă și în decursul acestei săptămâni. Phil Flynn, analist din partea PFGBest, a fost singurul participant la sondaj care a susținut o redresare a prețului țițeiului, așteptându-se ca aceasta să se producă pe baza indicatorilor tehnici care sugerează că piețele au înregistrat vânzări peste stocul disponibil și, totodată, ca tensiunile geopolitice să se intensifice.
Negocierile de săptămâna trecută între Iran și puterile globale nu au rezultat în niciun acord asupra sancțiunilor economice impuse republicii islamice, acestea urmând să continue luna viitoare, în cadrul unei noi runde care va avea loc la Moscova, anunță agenția de știri Reuters. Totodată, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a găsit că uraniul este procesat la un nivel mult mai înalt decât cel declarat de către Iran.
„În acest moment