CBRE: Băncile solicită un grad de preînchiriere de 30-50% din suprafaţă
Firmele care caută clădiri de birouri nu prea sunt interesate să semneze înainte
Segmentul office al pieţei imobiliare din România s-ar putea contracta foarte mult în următorii ani, iar oferta viitoare de spaţii de birouri se va baza în cea mai mare parte pe clădirile deja finalizate. Încă de la începutul acestui an, la capitolul livrări de spaţii noi de birouri, piaţa office din Capitală se confruntă cu un minim istoric, în primele trei luni ale acestui an fiind predaţi circa 2.000 de metri pătraţi. Faţă de intervalul de anul trecut, suprafaţa livrată în primul trimestru al acestui an este de 22 de ori mai mică, în perioada ianuarie-martie din 2011, livrându-se 45.000 de metri pătraţi, potrivit datelo, companiei de consultanţă imobiliară CBRE.
"Pentru a finanţa un proiect de birouri, băncile solicită un grad de preînchiriere de 30-50% din suprafaţă. Companiile nu mai sunt deschise la preînchirieri pentru că au acum planuri pe termen scurt din cauza climatului economic instabil. Driverii pieţei sunt acum reducerea şi eficientizarea costurilor, relocarea cu chirii mai mici, optimizarea spaţiilor. Companiile fac analiza spaţiilor existente, reduc numărul de celule prin desfacerea pereţilor despărţitori şi încurajează lucrul în spaţii deschise", a declarat Cătălina Jigman, şeful departamentului birouri CBRE România, citată de Mediafax.
În lipsa unor proiecte noi, companiile se îndreaptă spre proiectele deja existente, ceea ce a redus rata medie de neocupare la 13%, în timp ce în centru spaţiile goale sunt şi mai puţine, ajungând şi la 6%. "Piaţa este încă precaută, am trecut de la dezvoltări speculative la livrări de produse începute, iar acum suntem în stadiul în care dezvoltările, pentru a se întâmpla, depind de activitatea de preînchiriere şi de finanţare. Proiectel