Steven Strauss, profesor la Harvard, a publicat în portalul online „Huffington Post” un articol extrem de critic la adresa clasei politice americane și la felul în care aceasta înțelege să gestioneze economia Statelor Unite.
Strauss își începe articolul cu un citat din poemul „The Second Coming” („A doua venire”) al poetului irlandez William Butler Yeats: „The best lack all conviction, while the worst / Are full of passionate intensity” („Celor buni le lipsește puterea de convingere, în timp ce răii / sunt plini de forță pătimașă”). Strauss consideră că acest citat descrie perfect această eră de mediocritate politică – oricum i-am privi pe politicieni, ei sunt departe de a fi cei mai buni. Iar cei mai răi dintre ei sunt plini de această „forță pătimașă” care izvorăște din ideologie și nu din analiza obiectivă a situației.
Vezi care-i topul economiilor dezvoltate în care, potrivit OECD, nu ai dori să trăiești
„Psihoză ocupațională”
Strauss consideră că Statele Unite se află într-un declin relativ la celelalte țări, declin care a început, în opinia sa, în urmă cu 30 de ani. El menționează faptul că, în multe domenii, Statele Unite au rămas în urma altor state industrializate, precum Marea Britanie, Franța, Germania sau Japonia: conform indicelui de percepție a corupției, de exemplu, SUA se situează pe locul 24 în lume, cu puțin peste Qatar, în ceea ce privește corupția în sectorul public. În cadrul OECD, Statele Unite sunt pe locul 25 în ceea ce privește rezultatele la matematică pentru elevii de 15 ani.
Totodată, în ultimii 30 de ani, Datoria publică a crescut de la 30% din produsul intern brut, la în jur de 100%, iar tendințele în ceea ce privește acest fenomen sunt foarte îngrijorătoare. Un sondaj recent pe un eșantion de 10.000 de absolvenți ai Școlii de Business a Universității Harvard arată că „66% dintre cei interviev