Ca urmare a lucrărilor de reconstrucţie şi modernizare a cuptorului de topit sticlă, întreprinderea de stat Fabrica de sticlă din Chişinău va consuma cu 15% mai puţine resurse energetice şi va avea o capacitate de producţie de 54 mii tone anual.
Fabrica de sticlă din Chişinău a dat în exploatare un nou cuptor regenerativ de topit sticlă, cu o capacitate de 200 tone de sticlă pe zi, un sistem de răcire modern şi program computerizat performant de dirijare. Proiectul noului cuptor prevede controlul temperaturii sobei, fapt care permite reducerea consumului de resurse energetice şi este prevăzut cu soluţii tehnice prietenoase mediului înconjurător, ce permit arderea completă a gazelor naturale.
„Reducerea intensităţii energetice va permite producţiei moldoveneşti să-şi sporească competitivitatea atât pe piaţa locală, cât şi în vederea exporturilor pe pieţele principalilor parteneri comerciali, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr. De calitatea şi preţul competitiv al recipientelor produse de Fabrica de sticlă depinde şi competitivitatea mai multor industrii moldoveneşti - a conservelor, a vinurilor, etc.", a precizat ministrul.
Programul investiţional, în valoare de 132 milioane de lei, a cuprins lucrări de reconstrucţie şi modernizare a cuptorului de topit sticlă, utilizând materiale de înaltă calitate, expertiza tehnică şi reparaţia clădirii, precum şi reparaţia capitală a utilajului tehnologic.
După reconstrucţie, fabrica va consuma cu 15% mai puţine resurse energetice, şi va avea o capacitate de producţie 54 mii tone anual.
Întreprinderea a înregistrat în anul 2010 vânzări nete de 245 milioane de lei, satisfăcând circa 40% din cererea locală de sticle şi borcane, restul producţei fiind exportată în 22 de ţări.
Nu vom mai importa borcane
În urma investiţiilor şi modernizării tehnologice a fost extins asortimentul producţ