Ospătari, barmani, vânzători, personal în domeniul serviciilor din sistemul sanitar, muncitori în producţie, lucrători în transport şi depozitare, ingineri sau bucătari sunt meseriile din Uniunea Europeană unde au fost angajate cele mai multe persoane în trimestrul al treilea din 2011, reiese din cel mai recent raport "European Vacancy Monitor", realizat de Comisia Europeană.
În România în top 10 al celor mai căutate meserii se află bucătarii, lucrătorii în transport şi depozitare, muncitorii necalificaţi, specialiştii în domeniul procesării în industria alimentară, chelnerii şi barmanii, dar şi vânzătorii, învăţătorii şi inginerii (cu excepţia electrotehnologiei).
De exemplu în Austria numărul de angajaţi pe post de chelneri şi barmani a crescut cu 55% în trimestrul al treilea din 2011 faţă de trimestrul al doilea din 2011, în timp ce numărul persoanelor care au fost angajate ca funcţionari a urcat cu 59%.
În Germania, în trimestrul al treilea din 2011 numărul de muncitori în producţie s-a majorat cu 33% faţă de trimestrul anterior, în timp ce în Danemarca numărul personalului angajat pentru curăţenie în domeniul hotelier şi al birourilor a urcat cu 82%, până la 10.400 de persoane.
România, pe locul al treilea în ce priveşte numărul persoanelor angajate
Raportul relevă că numărul celor care şi-au găsit un loc de muncă în UE, per ansamblu, a scăzut uşor, cu 1%, în cel de-al treilea trimestru din 2011, comparativ cu acelaşi trimestru din 2010.
În 13 ţări, numărul de angajări a crescut în al treilea trimestru din 2011, faţă de acelaşi trimestru din anul anterior, România înregistrând a treia cea mai mare creştere după Olanda şi Portugalia.
De menţionat că în România în 2011 Codul muncii a fost modificat substanţial, între principalele schimbări numărându-se şi majorarea sancţiunilor aplicate angajatorilor pentru munca la