Evaluarea bugetelor şi planurilor naţionale de reformă, noile tendinţe privind migraţia în şi din UE şi pregătirile pentru schimbarea de ştafetă la preşedinţia rotativă a UE care trece de la Danemarca la Cipru sunt cele mai importante evenimente ale săptămânii europene.
Comisia Europeană va adopta miercuri un nou set de recomandări anuale pentru fiecare din cele 27 de state membre, pentru zona euro şi Uniunea Europeană în ansamblu. Recomandările se bazează pe evaluarea în detaliu a situaţiei economice, bugetare şi a celei legată de piaţa muncii, la fel ca şi politicile în aceste domenii pentru fiecare stat în parte. Comisia va preciza, acolo unde este necesar, ce măsuri sunt necesare din punct de vedere bugetar, al reformelor structurale şi pentru creştere economică. Dacă acest tip de măsuri vor fi anunţate de Comisia Europeană, Bruxelles-ul aşteaptă ca ele să fie implementate de statul membru respectiv în următoarele 12 luni.
Recomandările Executivului UE vor trebui aprobate de Consiliul European care se reuneşte pe 28 -29 iunie. Prezentarea recomandărilor specifice fiecărui stat membru este un moment cheie în cadrul aşa numitului "semestru european" - de coordonare a politicilor economice la nivelul întregii UE.
Bruxelles-ul face aceste evaluări în baza planurilor bugetare naţionale, pe termen mediu, trimise de fiecare stat membru în luna aprilie, şi a planurilor naţionale de reformă în care fiecare ţară a precizat ce schimbări structurale are în vedere în termen de 12 luni.
Comisia Europeană va anunţa la mijlocul săptămânii o nouă propunere legată de sistemul european de azil care ar permite identificarea rapidă şi corectă a statului membru responsabil în cazul solicitărilor de acest fel. O dată cu această propunere va fi prezentat şi un nou Eurobarometru privind noile tendinţe ale migraţiei.
La finalul săptămânii încep pre