Producătorii de medicamente au avertizat că în absenţa unor termene clare date de Ministerul Sănătăţii pentru rectificarea taxei clawback, vor lua primele măsuri pentru a-şi salva afacerile de la pierzanie, chiar dacă asta ar însemna dispariţia unor medicamente de pe piaţă. Premierul Victor Ponta a precizat că luni va avea loc o reuniune la Guvern pe marginea taxei de clawback, susţinând că în acest caz există o situaţie extrem de gravă.
Atât reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente ARPIM, cât şi cei ai Asociaţiei Producătorilor Români de medicamente Generice APMGR au declarat că nu au bani pentru a plăti factura taxei clawback pe trimestrul I din 2012, care reprezintă 33,6% din vânzările lor totale de medicamente compensate, adică 439 de milioane de lei.
Potrivit legii, producătorilor care nu plătesc această taxă li se vor delista toate produsele de pe lista de medicamente compensate a CNAS.
Ministrul Sănătăţii s-a declarat îngrijorat cu privire la reacţia producătorilor şi importatorilor de medicamente ca urmare a aplicării taxei de clawback, "care are consecinţe directe asupra accesului pacienţilor la medicamente şi asigurarea tratamentelor necesare acestora". ''Sunt preocupat de această problemă încă de la începutul mandatului. Din păcate este o situaţie pe care am preluat-o şi pe care încercăm să o rezolvăm în timp record pentru că tensiunile apărute pot duce la situaţia unui blocaj în aprovizionarea cu medicamente'', a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, după întâlnire.
Totuşi, întâlnirea dintre miniştrul sănătăţii şi cel al finanţelor şi producători nu a avut efecte semnificative, întrucât aceştia avertizează că vor începe să ia hotărâri pentru a-şi salva afacerile de la pierzanie: "De acum încolo, fiecare companie va decide ce va face + fie va scoate medicamente de pe listele co