Guvernul tehnocratic condus de Mario Monti a facut un progres semnificativ in vederea redresarii economice a Italiei, insa nu a facut de ajuns pentru combaterea evaziunii fiscale si reducerea economiei subterane, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Raportul, obtinut de Financial Times, are o importanta deosebita, avand in vedere ca Bruxelles-ul are dreptul sa amendeze tarile din zona euro care nu se conformeaza regulilor.
In document se arata, de exemplu, ca s-a facut progres insuficient in imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor neplatite.
De asemenea, se arata ca munca la negru, economia subterana, precum si evaziunea fiscala semnificativa sunt vazute de catre oficialii Uniunii Europene drept problemele majore ale administratiei lui Monti de pana acum.
"Italia a implementat o strategie de implementare fiscala indrazneata. In afara de aceste realizari, implementarea completa a masurilor agreate ramane o provocare, in special cand este nevoie de cooperarea atator actori si este loc de progres in agenda reformei", se arata in raport.
Acesta este doar unul din cele 14 rapoarte pentru tarile care nu se afla intr-un acord de finantare cu FMI si UE.
Potrivit oficialilor care au citit rapoartele, cel mai critic este la adresa Spaniei. Autoritatile UE se pare ca au dezbatut daca sa ofere Spaniei mai mult timp pentru a se conforma cu cerintele de deficit.
Pe de alta parte, unele parti din raportul pentru Italia il lauda pe Monti, oficialii din Bruxelles fiind de parere ca acesta a facut mult mai mult decat ar fi putut sa faca predecesorul sau, Silvio Berlusconi.
Guvernul tehnocratic condus de Mario Monti a facut un progres semnificativ in vederea redresarii economice a Italiei, insa nu a facut de ajuns pentru combaterea evaziunii fiscale si reducerea economiei