Băncile nu vând credite în lei nici cât să acopere rambursările efectuate de clienţi, astfel că volumul împrumuturilor pentru populaţie şi firme s-a diminuat cu un miliard de lei de la începutul anului.
Soldul creditelor în lei acordate de bănci populaţiei şi companiilor ajungea la 80,7 miliarde de lei (echivalentul a 18 mld. euro) la finalul lunii aprilie, fiind în scădere cu 1,2% faţă de luna decembrie, chiar dacă în această perioadă dobânda medie la împrumuturile în lei a coborât cu 0,7 puncte procentuale, potrivit datelor publicate de BNR.
Dnbânda medie la creditele noi în lei coborâse la un minim de 9,7% pe an în luna martie, conform statisticilor BNR. Cel mai vizibil a scăzut costul împrumuturilor pentru companii, în timp ce populaţia plăteşte în continuare dobânzi de două cifre. Totuşi, rata medie la euro este de aproape două ori mai mică.
"Clienţii stau departe de creditele în lei pentru că dobânzile încă sunt mari. Chiar dacă ratele nominale au scăzut, marja reală s-a mărit pentru că inflaţia a coborât mai repede", explică analistul financiar Florin Cîţu.
Inflaţia anualizată a scăzut la un minim istoric de 1,8% la finalul lunii aprilie, fiind cu 1,3 puncte procentuale sub nivelul consemnat în decembrie anul trecut. Semnalul de încurajare a creditării în lei transmis de BNR încă din toamna anului trecut prin reducerea dobânzii-cheie, alimentarea pieţei cu lichiditate în mod constant şi măsuri de restricţionare a accesului populaţiei la finanţarea în valută pare să nu-i fi sensibilizat pe bancheri, care preferă să se plângă în continuare de lipsa cererii eligibile şi de absenţa resurselor în lei pe termen lung.
Apetitul pentru risc al băncilor a rămas la un nivel scăzut, scăderea dobânzilor la credite urmând îndeaproape evoluţia ratei dobânzii de politică monetară, care s-a redus cu trei sferturi de punct procen