Pregătirile pentru ieșirea Greciei din zona euro par să fi ajuns la acea masă critică specifică momentului dinaintea unui fapt împlinit. Acest deznodământ a devenit în prezent un subiect de discuție firesc la toate nivelele de conducere, deși, în urmă cu un an, la nivel oficial era interzisă până și mențiunea acestuia.
În timp ce (parte din) liderii politici încă mai speră ca Grecia să poată fi menținută în zona euro, atenția pieţelor se îndreaptă deja către posibilele consecințe ale ieșirii Greciei asupra celorlalte state de la periferia uniunii monetare. Astfel încât problema principală este deja menținerea Spaniei în zona euro.
Chiar și în condițiile în care Spania va reuși să fie „salvată”, următoarea pe listă este Italia, țară care va fi imposibil de salvat cu ajutorul fondurilor de urgență europene din cauza mărimii economiei acestei țări.
Află cum se protejează marii administratori de fonduri din Europa
În această situaţie, analiștii chestinonaţi de portalul de știri „Business Insider” estimează că o intervenție în forță din partea Băncii Centrale Europene nu mai poate fi evitată. Grav este însă că, potrivit aceloraşi specialişti, asta va produce nemulțumiri puternice la Berlin.
Germanii din ce în ce mai ostili zonei euro
Anticipata intervenție a BCE, prezintă, la rândul său, riscul destrămării zonei euro, în special din cauza faptului că Germania și alte câteva țări cu situație financiară solidă (în special celelalte țări din clubul „AAA” constituit din Olanda, Finlanda și Luxembourg, țări care și-au menținut ratingul financiar maxim în ochii agențiilor de evaluare financiară) vor refuza să susțină financiar astfel de politici de facilitare cantitativă în ceea ce privește moneda unică; politici care contravin tuturor prevederilor europene care urmăresc să prevină monetizarea directă, fără restricții, a unei datorii suverane.