Guvernul tehnocratic condus de Mario Monti a înregistrat progrese însemnate în reformarea economiei italiene, însă nu a făcut suficient pentru a combate evaziunea fiscală și economia neagră, se arată într-un raport al Uniunii Europene care va fi publicat în această săptămână.
Raportul Comisiei Europene, care se află încă în stadiul de proiect și care a fost obținut de mai multe publicații europene printre care „La Stampa” și „Financial Times” înainte de publicarea sa de miercuri, are o importanță sporită conform noilor reglementări, care oferă Comisiei puterea de a amenda și a sancționa țările din zona euro care nu-i respectă recomandările.
Vezi de ce Mario Monti a intrat în vizorul anarhiștilor
Strategie fiscală „curajoasă”, dar evaziunea fiscală rămâne o problemă
Proiectul de raport arată clar că „munca nedeclarată” și „economia din umbră” precum și „evaziunea fiscală semnificativă” sunt considerate de UE drept domeniile la care guvernul Monti, aflat de un an la cârma Italiei, mai are de lucru, anunță publicația italiană „La Stampa”.
„Italia este în proces de a implementa o strategie de consolidare fiscală foarte curajoasă” se arată în raportul care citează domeniile unde guvernul Monti a preluat inițiativa după perioada de reforme mult mai timide din timpul guvernului predecesorului său, Silvio Berlusconi. Raportul laudă, în special, măsurile de liberalizare a pieței muncii. Cu toate acestea, „implementarea completă a măsurilor adoptate se confruntă cu dificultăți, mai ales când este vorba de cooperarea tuturor actorilor implicați și, totodată, este loc și de mai bine în cadrul agendei de reforme”, citează „La Stampa”.
Raportul reprezintă una dintre cele 14 recomandări specifice pentru țările individuale, care nu cad sub incidența programelor de salvare, ce vor fi publicate miercuri. Acesta survine la u