Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Davis din California susţin că pisicile au fost domesticite acum 4.000 de ani, mai exact în anul 2200 înaintea erei noastre. Potrivit studiului publicat în Journal of Archaeological Science, egiptenii au fost cei care au transformat pisicile în animale domestice.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat în laborator rămăşiţele unor pisici care au fost descoperite în mormitele antice din Egipt, informează Daily Mail.
„Egiptenii din perioada în care trăiau faraonii au fost primii oameni care au făcut un pas important în domesticirea acestor feline. Strămoşii pisicilor din era noastră îşi au rădăcinile încă din anul 2.200 î.H.” a spus Jennifer Kurushima, coordonatorul studiului.
Deşi au fost domesticite în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, egiptenii venerau această specie de feline încă din anul 4.000 înaintea erei noastre, mai notează Daily Mail.
Cotidianul britanic mai scrie că milioane de animale erau omorâte ritualic în Egiptul Antic pentru a susţine o adevărată industrie a mumificării, fapt ce a dus chiar la dispariţia unor specii de animale din această regiune. În plus, fascinaţia egiptenilor pentru aceste feline este renumită, numeroase artefacte purtând reprezentaţiile acestor animale.
Un studiu precedent, realizat de savanţii italieni, arată că egiptenii creşteau această specie de feline cu scopul de a le mumifica şi oferi drept ofrandă zeilor. Astfel, între anii 332 î.e.n şi 32 î.e.n., templele egiptene erau veritabile crescătorii de pisici, animalele fiind folosite ca jertfă pentru zeiţa Bastet, înfăţişată în arta egipteană cu un cap de pisică. Cercetătorii italieni au ajuns la această concluzie după ce au analizat o pisică mumificată care a fost achiziţionată în secolul al XVIII-lea de Muzeul de Arheologie din Parma.
Un grup de oameni de şti