Turneul de tenis de la Roland Garros, a 82-a ediţie internaţională, dar a 111-a de când s-a înfiinţat competiţia, a debutat duminică, în celebra arenă pariziană, sub un soare torid. Principalele vedete ale internaţionalelor de tenis ale Franţei, sârbul Novak Djokovici, elveţianul Roger Federer şi spaniolul Rafael Nadal, nu vor intra în joc decât luni sau marţi. La fel şi câştigătoarea ediţiei din 2011, jucătoarea chineză Li Na, care se va întâlni în primul tur luni după ora prânzului, pe principalul teren de la Roland Garros, cu românca Sorana Cârstea.
Cum îşi vor împărţi jucătorii mai bine banii la această ediţie a turneului de la Roland Garros? Jucătorii de tenis cereau o împărţire mai echitabilă a banilor distribuiţi la competiţia pariziană. Nemulţumirea era atât de mare, încât vreme de câteva săptămâni s-a vehiculat chiar ipoteza unei greve a jucătorilor pe zgura pariziană. Nu era în cauză doar Roland Garros, ci şi celelalte trei turnee de Grand Slam, Wimbledon, Flushing Meadows şi Openul Australiei.
Organizatorii francezi, mai exact Federaţia Franceză de Tenis, a reacţionat prompt şi a anunţat o mărire a primelor acordate jucătorilor. De notat că ele sunt identice pentru femei şi bărbaţi. A fost privilegiată însă marea masă a participanţilor, adică cei care iau parte la primele două-trei tururi. Astfel, doar prezenţa pe tabloul principal îi aduce jucătorului 18 mii de euro, plus 20 de procente faţă de anul trecut şi asta chiar dacă a pierdut din start, adică din primul tur. Este cazul deja cu românca Edina Gallovits-Hall şi tenismenul Victor Hănescu, eliminaţi duminică din turneul parizian.
Câştigătorii de la Roland Garros vor pleca de aici acasă cu un cec de 1,25 milioane de euro, sumă în creştere cu peste patru procente faţă de anul trecut. În total, organizatorii francezi vor distribui aproape 19 milioane de euro premii, până la finala