În aprilie anul curent, actualul premier al României, Victor Ponta, a făcut publică lista cu principalele sale obiective economice. Ca în cazul oricărei sugestii de utilizare a unor măsuri de politică economică, importante nu sunt sursele acesteia ci efectele pe care le-ar avea asupra economiei naționale. Şi din acest punct de vedere, nu sunt foarte multe motive de optimism.
Victor Ponta a făcut publică lista cu principalele sale obiective economice. Printre acestea se numără și reducerea CAS-ului la angajator, creșterea salariului minim pe economie la 850 lei, creșterea veniturilor la buget prin taxarea marilor averi și a tranzacțiilor financiare și reducerea TVA-ului la produsele agricole.
Indiferent de orientarea politică a fiecăruia, un cititor obiectiv poate ușor observa că lista de măsuri este relativ contradictorie. Pe de o parte este propusă reducerea CAS-ului pentru crearea unor noi locuri de muncă și pe de altă parte se susține mărirea salariului minim pe economie care are un efect contrar, respectiv creșterea șomajului.
Află de pe Forbes.ro de ce economia românească nu-şi va reveni în 2012
Pe de o parte se propune reducerea TVA-ului la anumite categorii de produse (scăderea fiscalității), pe de altă parte se sugerează aplicarea unui sistem de taxare progresivă și introducerea unor noi taxe pe „tranzacțiile speculative neperformante” (creșterea fiscalității).
Majorarea salariului minim inhibă relansarea pieţei
Deși toate măsurile propuse ar merita o analiză amănunțită din punct de vedere economic, două dintre acestea o merită o atenţie cu totul deosebită: creșterea salariului minim pe economie la 850 lei și introducerea unui sistem de taxare progresivă.
Citeşte care sunt motivele pentru care investitorii străini de la Fondul Proprietatea cer un cadru juridic stabil
Chiar dacă mărirea salariul