Taxa pe tranzacţii financiare este o idee proastă, pentru că aşa-zisa penalizare a băncilor, în urma costurilor suplimentare, se va transfera asupra clienţilor, a declarat, luni, Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).
'Noi, principial, analizând această taxă ca economişti, considerăm că este o idee proastă. Indiferent cât de mult ar susţine-o una sau alta din ţări în negocierile de la Bruxelles noi ne uităm şi vedem o grămadă de dezavantaje. În primul rând, în secunda doi, dacă se va aproba taxa aceasta, costurile suplimentare pentru bănci, chipurile cele care ar urma să fie penalizate, vor fi trecute asupra consumatorului final", a explicat Lazea.
De asemena, economistul-şef al BNR spune că taxa ar afecta competitivitatea instituţiilor financiare din Europa, în raport cu cele din restul lumii, şi aceasta nu are legătură cu Agenda Europa 2020.
"În al doilea rând, o asemenea taxă care s-ar aplica numai băncilor şi instituţiilor financiare europene ar crea un dezavantaj competitiv pentru acestea pe plan mondial, alte ţări neaplicând astfel de taxe, americanii, asiaticii şi aşa mai departe. În al treilea rând, o asemenea taxă nu are niciun fel de legătură cu obiectivele declarate ale Agendei Europa 2020, care vorbeşte despre forţă de muncă, mediul înconjurător, poluare, energie despre orice vreţi dar nu despre penalizarea bancherilor", a adăugat Lazea.
Taxa ar fi penaliza şi băncile nevinovate de criză
"În al patrulea rând, creează hazard moral pentru că ar pedepsi nediscriminatoriu toate instituţiile financiare, unele dintre ele au fost implicate în paşii care au dus la criză, altele poate nu au fost. Poate au fost unele fonduri de asigurări sau de pensii care care s-au comportat exemplar. Poate au fost şi bănci care au fost cât se poate de prudente. De ce să îi penalizăm pe toţi şi să îi băgăm în aceeaşi