Crononutrţia este o metodă diferită de a te alimenta ţinând cont de ceasul biologic al organsimului, mai exact să mănânci la anumite ore din zi, anumite alimente. Iată care sunt principiile acestei metode, inventate de medicul francez Alain Delbos, şi ce ai de făcut. Crononutrţia este o metodă diferită de a te alimenta ţinând cont de ceasul biologic al organsimului, mai exact să mănânci la anumite ore din zi, anumite alimente. Iată care sunt principiile acestei metode, inventate de medicul francez Alain Delbos, şi ce ai de făcut.
Această metodă este totuşi restrictivă fiindcă reduce consumul de lipide şi proteine dimineaţa şi conţine puţine fructe şi legume. Cei care optează pentru o astfel de dietă e bine să consulte un medic nutriţionist înainte.
Ideea de la care a pornit medicul francez se bazează pe faptul că alimentele sunt asimilate diferit, în funcţie de ora la care sunt consumate. Momentul respectiv determină fie transformarea lor în energie, fie stocarea lor, ceea ce are drept urmare îngrăşarea.
De exemplu se ştie că grăsimile şi glucidele consumate seara vor fi stocate, pe când dacă le mănânci dimineaţa vor fi o sursă de nergie. De aceea e recomandat să incluzi brânza în meniul de dimineaţă şi nu seara.
Dacă vrei să să pierzi în greutate e nevoie să-ţi adaptezi alimentaţia în funcţie de variaţiile metabolice ale organismului tău de-a lungul zilei.
Forma siluetei (clepsidră, piramidă, măr, pară) este o consecinţă a geneticii pe de-o parte, dar şi a obiceiurilor noastre alimentare şi a activităţii fizice pe de altă parte. Crononutriţia ţine cont şi de forma corpului fiindcă te ajută să vezi cum funcţionează organismul şi de ce ai tendinţa de a stoca grăsimile mai mult decât alţii.
Specialiştii consideră că organismul nostru secretă hormoni (insulină şi cortizol) la fiecare 4 ore. De aceea, la acest interval de timp corpul nostru