Absolventă a Facultăţii de Matematică din Craiova, deţinătoare a Premiului I la Concursul de Poezie al Americii de Nord pe anul 1999, membră în PEN American Center şi în Societatea Poeţilor Americani, poeta Carmen Firan va lansa pe 6 iunie, la Bucureşti, un volum mai special, „Valiza cu melci“, care cuprinde şi un eseu asupra identităţii şi exilului
Graţie e-mail-ului, un interviu cu un craiovean stabilit la New York, Carmen Firan, s-a „realizat“ imediat, cititorii GdS având astfel prilejul de a lectura o poveste neromanţată şi interesantă despre adaptarea unui oltean la realitatea americană.
I.J.: Cariera dumneavoastră scriitoricească s-a… „scris“, în principal, în trei oraşe: Craiova, Bucureşti şi, din 2002, în New York, unde v-aţi stabilit. Cum aţi caracteriza acest periplu-traseu literar, care ar fi particularităţile acestor trei identităţi?
C.F.: Traseul București - New York pare să fie pentru mine unul inspirat ales. Spun ales, pentru că nu am fost nevoită nici să mă mut în București, nici nu am fost forțată să mă stabilesc în America, sau, ca să folosim un clișeu obosit, să iau calea exilului. Au fost alegeri care țineau mai mult de nevoia mea de spațiu deschis și respirație, care se tot lărgea cu vârsta, și de dorința de a mă afla oarecum în miezul lucrurilor, în centrul lumii, așa cum îl percepeam eu, ori unde credeam că acest centru energetic s-ar afla.
Acum, de aici, din America, privind în urmă, mă consider norocoasă. Dacă toate se trag din copilărie, atunci copilăria mea în Craiova, lipsită de traume, în care m-am simțit iubită și protejată, m-a ferit de a deveni o candidată la canapelele terapiștilor din New York ticsite de băștinași alienați ori de emigranți în criză. Derulez uneori în minte un film mut în care se amestecă imagini și se suprapun chipuri și scene trăite în Craiova copilăriei mele cu o intensitate care mă