Theodor Stolojan sustine ca la deprecierea leului contribuie nu doar stirile pesimiste legate de Grecia si zona euro, ci si "situatia de neincredere" creata pe pietele internationale de "politicile adoptate si anuntate, mai ales" de Guvernul Ponta.
"Exista o neincredere ca actualul guvern isi va mentine angajamentele asumate cu FMI, CE si BM vizavi de reformele care trebuie efectuate in continuare si fata de stabilitatea financiara care trebuie asigurata", a declarat, luni, europarlamentarul PDL.
Stolojan a reamintind ca agentia Standard & Poor's a confirmat recent ratingul Romaniei, dar "a atras atentia exact asupra acestui lucru, ca ratingul e sub presiune daca autoritatile deviaza de la reformele la care s-a angajat".
S&P a reconfirmat ratingul Romaniei la BB+
Democrat-liberalul a atras atentia ca deprecierea leului "inseamna saracirea populatiei, inseamna medicamente cu preturi mai mari, combustibili mai scumpi, alimente mai scumpe", iar asta poate duce la "intrarea in incapacitate de plata a familiilor si firmelor care au contractat credite in valuta".
"Este bine sa ne amintim cu totii de perioada 1998 -1999, cand iesirea din criza a Romaniei s-a facut printr-o depreciere brutala, accelerata, a leului, care nu mai este posibila acum sub nicio forma. Economia are o anumita soliditate data de masurile luate de Guvernul Boc, dar deprecierea leului se produce in alte conditii, in conditiile in care romanii au credite in valuta pe care nu le aveau atunci", a mai declarat europarlamentarul PDL.
30 de miliarde de lei in plus la buget
Theodor Stolojan a sustinut ca, pentru a recastiga increderea pietelor, Guvernul Ponta trebuie sa faca urgent doua lucruri care ar duce la "restabilirea credibilitatii politice si a institutiilor in Romania".
"In primul rand, sa iasa cat mai reped