Românii dau aproape jumătate din salariu doar pe mâncare. Şi asta pentru că alimentele de bază s-au scumpit de mii de ori în perioada de după revoluţie. Spre exemplu, laptele, ouăle şi telemeaua de oaie costă de aproximativ 2.500 de ori mai mult decât în 1990, potrivit calculelor Institutului Naţional de Statistică.
În România, preţul alimentelor de bază a explodat după revoluţie. Cel mai mult s-a scumpit banalul usturoi.Dacă acum 22 de ani, un kilogram de usturoi costa circa 30 de lei vechi, acum usturoiul costă în jur de 12.400 de lei vechi. Cu alte cuvinte, preţul a crescut de 4.107 ori.
Merele s-au scumpit de peste 2.000 de ori în ultimii 20 de ani şi asta deşi România este unul dintre cei mai mari producători de mere din UE, cu recolte anuale care depăşesc 400.000 de tone.
O evoluţie şi mai "spectaculoasă" a avut preţul perelor: acestea s-au scumpit de 3.802 ori. Spre comparaţie, în 1990, un kilogram costa 12 lei vechi, iar acum, tradus în lei vechi, un kilogram ajunge la 45.900.
Varza, morcovii, ceapa şi fasolea, s-au scumpit de aproximativ 2.000 de ori. Cea mai "modestă" legumă de pe masa românilor rămâne cartoful, care s-a scumpit doar de 590 de ori.
La un salariu mediu net de 350 de euro, un român cheltuieşte lunar pe mâncare 143 euro.
Dacă se adaugă şi băuturile alcoolice, şi tutunul, cu o pondere de 7,7% în salariul mediu, jumătate din banii unei familii se duc, practic, numai în magazinele alimentare.
Românii dau aproape jumătate din salariu doar pe mâncare. Şi asta pentru că alimentele de bază s-au scumpit de mii de ori în perioada de după revoluţie. Spre exemplu, laptele, ouăle şi telemeaua de oaie costă de aproximativ 2.500 de ori mai mult decât în 1990, potrivit calculelor Institutului Naţional de Statistică.
În România, preţul alimentelor de ba