Precipitaţiile vor ajuta agricultura anul acesta, cu condiţia să se oprească imediat, spun producătorii. Sursa: REUTERS
Are sau nu şanse agricultura să egaleze producţia de anul trecut? Răspunsul la această întrebare încă nu este cert, însă ultima săptămână de ploi se va dovedi, probabil, decisivă.
Tudor Dorobanţu, secretarul general al federaţiei Agrostar, spune că ploaia abundentă este necesară "după zece ani de secetă climaterică", dar că a căzut într-un timp foarte scurt. "O anumită perioadă [ploaia] a fost bună, de acum a devenit o povară: îmbolnăveşte grâul, cresc buruienile, nu se mai pot face lucrări. Mulţi n-au reuşit să pună legumele în câmp. Eu nu pot să intru pe teren pentru că e foarte moale. E posibil să se strice şi ce s-a făcut dacă apar bolile", a comentat Dorobanţu. El crede că anul agricol va fi substanţial mai slab decât anteriorul. "Dacă ploaia s-ar opri mâine ar fi bine, dar prognozele arată că va continua până miercuri", spune el.
Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, este mai degrabă optimist. El spune că pe termen mediu şi lung ploile vor influenţa producţia în bine, pentru că "se reface rezerva de umiditate din sol". "Dacă va ploua continuu va fi o problemă, dar faptul că sunt întreruperi e un semn bun", spune Rădulescu. El apreciază că producţia de cereale va fi la 60-70% faţă de anul trecut, dar că restul culturilor au şanse să ajungă la acelaşi nivel.
Ce spune prognoza
Potrivit prognozei făcute de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 26 mai - 1 iunie, vremea va fi instabilă, cu ploi abundente şi chiar torenţiale. Rezerva de umiditate din solul agricol va fi "satisfăcătoare" atât la culturile grâului de toamnă, cât şi la porumb.
Lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii. Î