Românii care lucrează legal în străinătate nu-şi cunosc în totalitate drepturile. Foarte puţini sunt cei care stiu că, potrivit Regulamentului European nr. 1408, „salariaţii, lucrătorii independenţi si membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Uniunii Europene beneficiază de securitate socială“.
Părinţii ar trebui, de exemplu, să ştie că au posibilitatea de a solicita alocaţiile pentru copiii aflaţi în îngrijire de la statul pe teritoriul căruia au locul de muncă .
Intrat în vigoare în Uniunea Europeană în 2004, actul respectiv are aplicabilitate pe teritoriul tuturor statelor comunitare. În plus, el a fost acceptat si de Norvegia, Irlanda si Liechtenstein. De la 1 ianuarie 2007, prevederile sale sunt valabile si în ţara noastră.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, regulamentul are aplicabilitate pentru următoarele categorii de persoane care se află sub incidenţa legislativă din unul sau mai multe state membre:
salariaţii sau persoanele care desfăsoară activităţi independente
persoane aflate în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăsurate într-un stat membru
titularii de pensii care au copii în îngrijire
membrii de familie ai persoanelor mai sus menţionate.
Cei care se încadrează în criteriile respective pot primi: alocaţie de stat pentru copii; indemnizaţie pentru cresterea copilului sau, după caz, stimulentul lunar si indemnizaţia pentru cresterea copilului cu handicap.
„Regulamentul respectiv încurajează munca legală. El are mai multe componente, care fac trimitere nu doar la alocaţiile pentru copii, ci si la pensie, asigurări de sănătate, şomaj etc. Oamenii văd foarte clar că, atunci când lucrează cu acte în regulă, indiferent de ţara comunitară în care se află, au niste drepturi. Sunt niste bonificaţii financiare de care ar trebui să ţină cont