După ce trupele siriene, susţinute de miliţii alawite, au ucis vineri cel puţin 116 persoane în oraşul Houla, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat atrocităţile - însă poziţia Rusiei face puţin probabilă o intervenţie armată.
Cruzimea regimului Assad şi al susţinătorilor acestuia a atins o nouă culme la sfârşitul săptămânii trecute, când, după cum notează cotidianul britanic The Guardian, „oraşul Houla a ajuns pe trista listă a localităţilor ale căror nume au devenit sinonime cu măcelărirea populaţiei civile: Srebrenica, Nyarubuye, My Lai". Deşi conflictul din Siria a costat deja 13.000 de vieţi, evenimentele din Houla, un oraş cu 35.000 de locuitori, au şocat opinia publică mondială mai mult decât crimele precedente - din cauză că de această dată printre victime s-au numărat şi peste 30 de copii.
Observatorii ONU acuză trupele guvernamentale
Atacul forţelor armate siriene a început vineri după-masă, în jurul orei 15, când acestea au început să bombardeze oraşul cu artileria grea, după cum au relatat mai mulţi locuitori; după bombardament, miliţiile pro-guvernamentale Shabiha, compuse din membri ai populaţiei alawite (etnie din care face parte şi preşedintele Bashar al-Assad) au pătruns în oraş. „Au intrat din cinci sau şapte direcţii şi au început să omoare oamenii în casele lor. Auzeam împuşcăturile, dar nu aveam ce face", a declarat pentru The Guardian un rezident al oraşului. Un alt locuitor din Houla a confirmat aceasta într-o declaraţie publicată de cotidianul Washington Post, afirmând că „unii au fost ucişi cu focuri de armă trase de la o distanţă foarte scurtă, alţii au fost ucişi cu baionetele, iar unora le-au fost sparte capetele", a povestit acesta.
Deşi guvernul de la Damasc a negat acuzaţiile aduse, pretinzând că autorii masacrului ar fi fost de fapt fie chiar membri ai Armatei Siriene Libere, fie terorişti Al Qaida infi