Conflictul dintre stat şi producătorii de medicamente pe marginea taxei clawback începe deja să creeze probleme pacienţilor cu boli grave. Riscurile cresc pe măsură ce timpul trece fără să se găsească o soluţie.
Bolnavi care nu îşi mai permit tratamentul, medicamente dispărute complet, producători falimentari şi farmacii independente pe cale de dispariţie. Un tablou sumbru care riscă să devină real nu peste mult timp dacă legislaţia referitoare la taxa clawback (plătită de producătorii de medicamente compensate) nu va fi modificată.
Primele semne au apărut deja. Câţiva producători au anunţat că vor să îşi scoată din lista de compensate medicamentele proprii, pentru a nu mai plăti taxa, sau chiar să le elimine din portofoliu, în condiţiile în care afacerile pe acest segment nu mai rentează. Pentru primul trimestru al anului, producătorii au primit o „factură“ totală a taxei de peste 100 milioane de euro, dublă faţă de trimestrul anterior, şi acuză nesustenabilitatea modului de calcul: în ritmul actual, vor ajunge în mai puţin de zece ani să dea statului 97% din ce încasează. Pe de altă parte, statul are de finanţat deficite tot mai mari în sistemul de sănătate şi nu îşi mai permite să aloce prin CNAS, pentru compensarea medicamentelor, decât un buget mult mai mic decât consumul efectiv. Diferenţa încearcă să o recupereze de la producătorii de medicamente compensate, prin taxa clawback.
Capital deschide o dezbatere pentru a găsi soluţii de rezolvare a acestor probleme legislative, ale căror prime victime vor fi bolnavii.
Rețetă fiscală cu efecte grave pentru bolnavi
Marius Popa a fost diagnosticat cu leucemie în urmă cu trei ani. Tratamentul lunar l-ar costa 10.000 de lei, dacă nu ar beneficia de o compensare de 90%. În doar câteva săptămâni, el riscă să îşi plătească medicamentele integral sau să nu le m