Celebrul dramaturg român Matei Vișniec crede că ridicarea nivelului de cultură al oamenilor politici este o urgență enormă în Estul Europei.
Unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi contemporani, scriitorul şi jurnalistul român Matei Vişniec a revenit zilele acestea la Chişinău. Duminică, în cadrul Bienalei Teatrului „Eugene Ionesco", a fost lansată cartea criticului Daniela Magiaru „Matei Vişniec. Mirajul cuvintelor calde", apărută la editura Institutului Cultural Român. „Această lucrare are menirea de a răspândi cunoaşterea despre un autor care cu adevărat contează în literatura antitotalitară", a declarat Petre Guran, directorul Institutului Cultural „Mihai Eminescu" din Chişinău.
Autoarea însăşi şi-a propus să adreseze o invitaţie la lectura pieselor lui Matei Vişniec. „Încercarea mea a fost echivalentă cu munca unui detectiv. Am adunat indicii pe două fronturi: o dată, cele oferite de opera lui Matei Vişniec şi, în al doilea rând, cele critice. Opera exegetică nu a fost generoasă sau era împrăştiată prin articole şi studii micuţe în reviste", a menţionat Daniela Magiaru.
„VIAŢA MEA E UN BALAMUC"
Şi dacă ea este detectivul, atunci cine e criminalul pe care-l caută? „E autorul care îşi ucide personajele, îşi arde viaţa, îşi transformă fiinţa în cuvinte. El este criminalul care se devorează pe sine însuşi", a remarcat Matei Vişniec, impresionat că autoarea a aşezat pe rafturi activitatea sa de peste 30 de ani. „Viaţa scriitorului este o imensă dezordine. Şi e emoţionant să vezi că un ochi din exterior poate să-ţi pună ordine în viaţă şi să-ţi ofere oglinda întreagă, când cea în care te uiţi tu e spartă. Daniela a plasat piesele mele după criterii tematice, a descoperit lucruri la care eu nu mă gândeam, mi-a creat un portret pe care eu nu-l ştiam, a adus armonie acolo unde la mine era doar teamă, îndoială", a mărturisit dramaturgul.
„Eu sun