A castigat milioane de euro in ani de criza, conducand una dintre cele mai puternice banci din lume. Nascut intr-un orasel din Elvetia, in familia unui medic ortoped, a pornit pe drumul stiintelor economice si a ajuns o voce influenta in lumea finantelor. Este membru in Consiliul Director al Grupului Bilderberg.
9,4 milioane de euro (din care 8,2 mil. euro bonusuri) in 2009 si 8,2 milioane de euro (7,1 mil. euro bonusuri) in 2010 sunt sumele pe care i le-a adus lui Josef Ackermann pozitia de CEO al Deutsche Bank, conform publicatiei Financial Times Deutschland.
Pierderile bancii, un esec personal
Dar ce rezultate a avut banca? In timpul conducerii lui Ackermann (incepand din 2006), Deutsche Bank a devenit unul dintre cei mai mari comercianti de derivate din lume. In Statele Unite banca s-a lansat pe piata imobiliara, folosind adesea metode "dubioase" care i-au atras nenumarate procese la Curtile de Justitie americane, dupa cum scrie Spiegel.
In 2008 banca a pierdut 3,8 miliarde de euro, fiind prima pierdere uriasa de cand Ackermann preluase cea mai importanta functie de conducere. Moment din care deviza lui nu s-a mai bazat pe ideea de extindere, ci pe cea de recapatare a echilibrului.
Revenirea s-a dovedit a fi foarte greoaie, iar majoritatea considera ca vinovat pentru o asemenea pierdere era managementul lui Ackermann.
Profitul net al Deutsche Bank a scazut cu 33% in primul trimestru al acestui an la 1,38 miliarde de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In 2011 profitul net a crescut cu 80%, de la 2,3 miliarde de euro in 2010 la 4,23 miliarde de euro, ca urmare a avansului veniturilor nete din dobanzi.
Cat priveste criza financiara cu care se confrunta intreaga lume, Ackermann a afirmat, in cadrul unui interviu acordat publicatiei Spiegel, ca nu considera ca bancile ar fi vi