Un nou mod de organizare a spitalelor şi alegerea asiguratorului privat de către pacient sunt principalele aspecte majore ale noului proiect de lege a sănătăţii, care ar trebui lansat spre dezbatere în săpămânile care urmează.
Astfel, vor exista asigurări publice şi complementare şi au fost făcute propuneri pentru deductibilitate fiscală, a declarat Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Răzvan Vulcănescu, în cadrul conferinţei Profesioniştilor din Sănătate şi ai Mediului de Afaceri "Forum Healthcare", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României - Camera Naţională.
"În prezent, nu există nicăieri un cost al serviciilor medicale. Toată lumea vorbeşte de pachetul minim de servicii medicale, dar nimeni nu ştie ce conţine. CNAS primeşte informaţii, dar nu sunt puse la punct, nu le traduce în costuri şi de aici toată această degringoladă. Personalul acoperă doar 30% - 35% din necesităţile de servicii medicale, salariile sunt de mizerie", a declarat managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare 'Prof. Dr. C.C. Iliescu', conf. dr. Şerban Bubenek.
În opinia sa, ar trebui încheiat un pact potrivit căruia să nu fie votate partidele care nu alocă măcar 6% din PIB sănătăţii.
'Politicienii ne spun că avem bani în sistem pentru un BMW şi noi avem pentru un Trabant. Proiectul de lege este inspirat din cel olandez, dar acolo dezbaterea publică a durat patru ani iar cheltuielile cu sănătatea în primii cinci ani au crescut cu 3% după implementare şi durata medie de viaţă a scăzut cu cinci ani după aplicarea legii", a declarat reprezentantul Colegiului Medicilor din România, Florin Chirculescu.