Doi tineri din Cluj-Napoca au fost ridicaţi de DIICOT după mai multe percheziţii care au avut loc în această dimineaţă, într-o acţiune de anihilare a grupării Anonymous România care accesa ilegal bazele de date ale instituţiilor. Anchetatorii au descins, de asemenea, la locuinţele altor 10 persoane din Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Reşiţa şi Târgu Mureş.
Potrivit unor surse din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, marţi dimineaţa au fost efectuate la Cluj-Napoca două percheziţii în urma cărora au fost ridicaţi doi tineri, o fată şi un băiat.
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au destructurat o grupare infracţională, constituită din 14 persoane, cunoscută sub denumirea Anonymous România. Anonymous România a desfăşurat o vastă activitate infracţională specifică, de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on-line a datelor exfiltrate", se arată într-un comunicat al DIICOT.
Liderul grupării a fost identificat ca fiind învinuitul Gabriel Bălăneasa, 24 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile "lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman". Acesta, împreună cu învinuiţii Fábián Gábor şi Picoş Mihai Emil a constituit o grupare, la care au aderat şi alte persoane, implicată în derularea agresiunilor de terorism cibernetic sub numele Anonymous România.
Bazele de date confidenţiale/clasificate vizate erau de predilecţie administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România cât şi din străinătate.
Din punct de vedere tehnic şi al modalităţii concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra ser