Ministrul de Externe al Romaniei se pronunta explicit pentru suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, adica a sefului diplomatiei Romane, afirmand ca o asmenea solutie ar putea "avea efecte benefice in repunerea in miscare a energiilor tarii".
In cazul nostru vorbim despre declaratia lui Andrei Marga despre Traian Basescu, insa desi in plan intern numele sunt foarte relevante, in plan extern ceea ce conteaza sunt functiile si institutiile. Iar lectura externa este exact aceea pe care v-am redat-o in primul paragraf.
Si stiti care este efectul ei? O decredibilizare periculoasa a statului roman, un mesaj de grava instabilitate politica interna, de imaturitate a ministrului de Externe si, inevitabil, o subrezire a pozitiilor sale de negociere dar si pe cele ale presedintelui. Si asta cand? Atunci cand in contextul crizei europene, in contextul eforturilor pentru intrare in spatiul Schengen, diplomatia romaneasca ar trebui sa functioneze ca un motor bine uns. Ca Andrei Marga il detesta pe Traian Basescu nu e o noutate. Dar din momentul depunerii juramantului, Andrei Marga nu mai vorbeste in nume personal nicio clipa. Domnia sa reprezinta o institutie, asa cum si presedintele reprezinta o institutie, ambele cu rol esential pentru imaginea si statutul international al Romaniei.
Daca dl. Marga isi imagina cumva ca afirmatia sa, cuprinsa intr-un interviu acordat unei publicatii interne, nu vor trece granita inseamna ca este chiar mai putin pregatit pentru postul pe care-l ocupa decat credeam pana acum. Pana si grimasele unui ministru de Externe al unei tari sunt comunicate imediat de ambasade in toate cancelariile straine, sunt analizate si din ele sunt extrase concluziile de rigoare. De aceea sefia Ministerului de Externe nici nu este un portofoliu obisnuit si in general il ocupa pesoane cu o mare stabilitate psihica, foarte inte