Gruparea de hackeri Anonymous figurează pe lista celor mai influente 100 de persoane din anul 2012, alături de jucătorul de baschet Jeremy Lin, de cântăreaţa Adele şi de preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, într-un top realizat de publicaţia „Time".
Gruparea de hackeri Anonymous a luat naștere în 2003, însă a devenit celebră la nivel mondial după ce a atacat site-urile MasterCard, VISA şi PayPal în 2010. Acțiunile Anonymous care i-au adus notorietatea de anul acesta sunt:
- a publicat pe internet mii de adrese de mail și parole ale unor oficiali americani și britanici din cadrul NATO.
- a spart serverul Ministerului sirian al Afacerilor Prezidențiale, accesând 78 de căsuțe de e-mail, inclusiv pe cel al președintelui sirian, Bashar al-Assad.
- a atacat mai multe site-uri aparținând guvernului polonez.
- a închis câteva site-uri din Vatican, printre care şi site-ul oficial al Sfântului Scaun www.vatican.va cu scopul de a lovi „Biserica Catolică coruptă".
În România, proteste anti-Ungureanu și ACTA
Gruparea de hackeri Anonymous este cunoscută și la noi în țară mai ales după comunicatele din primăvara aceasta. „Noi cei de la AnonOpsRomania (n.r. - presupusă organizaţie a hackerilor români care şi-a declarat apartenenţa la Anonymous), vom publica informaţii legate de serviciie de informaţii din această ţară: numere de telefon, contacte, cam tot ce ne-a căzut pe mână. E un protest legat de noul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, care a fost şeful SIE. Îi vom acorda lui MRU o atenţie deosebită: conturi bancare, numere de telefon, tranzacţii secrete şi modurile în care s-a implicat în trecut în politică", anunţa un mesaj postat pe Twitter.
În realitate, numerele de telefon publicate au fost cele de pe site-urile guvernamentale, iar depozitele bancare făceau referire la cele din declarația de avere a fostului