Peste 100 de liceeni din întreaga ţară s-au confruntat în imaginaţie şi abilităţile de a transpune în film ideile lor, în cadrul Concursului Naţional Video Art, organizat de Colegiul Naţional „Petru Rareş”.
Concursul de film, ajuns la a IV-a ediţie, a avut ca provocare realizarea unui film de maxim cinci minute, cu tema „Povești bucovinene”.
Profesorul coordonator al concursului, Viorel Ieremie, a exemplificat câteva din provocările cu care s-au confruntat tinerii cineaşti: “Scurtmetrajul a trebuit să surprindă aspecte inedite, definitorii pentru un spațiu variat din toate punctele de vedere. Fie că a fost vorba de Mănăstirea Moldovița, ceramica de Marginea, Salina din Cacica sau biserica romano-catolică din Suceava – punctele cheie ale traseului excursiei documentare – tinerii cineaști au fost puși în fața aceleiași provocări – pe parcursul unei zile pline să puncteze într-o viziune personală realitatea locurilor, atât de diversă. O mănăstire ortodoxă, un spațiu definitoriu al culturii etnografice locale, cum e Marginea, o salină, mărturie a unei vechi preocupări a localnicilor, dar și biserica romano-catolică de aici, o locație cu o arhitectură impresionantă, toate acestea au fost
Gala decernării premiilor Video Art a avut loc sâmbătă, 26 mai, în Sala „Audithorium” a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, juriul fiind alcătuit din prof. univ. dr. Bogdan Ulmu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (președintele juriului), conf. univ. dr. Radu Olăreanu, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, regizorul artistic Violeta Gorgos, de la TVR Iași, actorul Adrian Păduraru, de la București, și artistul plastic sucevean Constantin Severin.