Emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, a fost primit marţi dimineaţă de preşedintele sirian, Bashar al-Assad, la Damasc. Annan a ajuns luni în Siria, în contextul unei reacţii virulente a comunităţii internaţionale la masacrul de vineri din oraşul Houla. 108 persoane au fost ucise. Dintre acestea, 49 erau copii.
Kofi Annan a descris masacrul de vineri drept un "moment terifiant cu profunde consecinţe". Supravieţuitorii atacului din oraşul sirian au povestit reporterilor BBC despre şocul şi teama trăite în momentele în care forţele guvernamentale le-au intrat în case şi au început să le ucidă familiile. Kofi Annan a declarat la faţa locului că administraţia siriană trebuie să facă "paşi curajoşi", pentru a demonstra seriozitate în intenţiile de instaurare a păcii. Emisarul ONU a mai spus că mesajul său de pace nu se adresează numai Guvernului, ci "oricui mânuieşte o armă în acest conflict".
Kofi Annan a avut o întrevedere cu ministrul sirian de Externe, Walid Muallem şi cu şeful misiunii ONU de monitorizare în Siria, generalul Robert Mood.
Liderii occidentali au condamnat dur masacrul din Houla. Marea Britanie, Franţa şi SUA au început demersuri pentru creşterea presiunii diplomatice asupra Damascului. Franţa a anunţat că va organiza o nouă reuniune a aşa-numitului grup al Prietenilor Siriei, la care Rusia nu ia parte. Poziţia Rusiei în criza siriană
În context, Moscova a declarat după masacrul de la Houla că nu susţine regimul condus de Bashar al-Assad şi a acuzat în acelaşi timp unele state occidentale că alimentează spirala violenţelor din Siria. Cu ocazia unei întrevederi cu omologul său britanic, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ţinut să precizeze că "sunt două părţi implicate în acest conflict şi ambele poartă răspunderea propriilor acţiuni". Administraţia sa este sub o presiune crescândă din par