Dupa mai bine de 14 ani in care Teatrul National a stat cu schele pe el, fiind la un pas sa se darame, lucrarile de reabilitare au fost finalizate. O bucurie mare atat pentru oamenii de teatru, cat si pentru iesenii care abia asteapta sa vina si sa vada o opera artistica intr-o sala de spectacole adevarata. Peste 11 milioane de euro au fost investiti doar in perioada 2009- prezent. Lucrarile de reabilitare au inceput insa in 1998. Chiar daca dupa 14 ani teatrul are o noua fata, primul spectacol se va juca in octormbrie.
Istoria cladirii Teatrului National din Iasi, care din 1956 primeste numele poetului si omului de teatru Vasile Alecsandri, este legata de un eveniment mai putin fericit, si anume distrugerea vechiului Teatru de la Copou, in urma unui incendiu devastator, in februarie 1888. Demersurile pentru construirea noului local de teatru au durat pana in 1894 cand a fost aprobat contractul cu arhitectii vienezi Fellner si Helmer, care au zidit mai bine de 20 de teatre in Viena, Praga, Odessa, Mainz, Hamburg, Oradea, Budapesta, Augsburg sau Cernauti. Lucrarile de constructie au durat doi ani, si in 1986, la 2 decembrie, in cadrul unei impresionante ceremonii culturale, a avut loc solemnitatea predarii cheilor primarului Nicolae Gane.
Sala Mare cu 750 de locuri organizata in stal, loje si balcon impresioneaza prin rafinamentul, fantezia si somptuozitatea ornamentelor de inspiratie baroco si rococo, fie ca este vorba despre reprezentarile sculpturale sau picturale. Cele 1418 lampi electrice si candelabrul cu 109 becuri din cristal de Venetia lumineaza un teatru cu o personalitate arhitectonica unica. De la constructia teatrului si pana in prezent, prima reabilitare a cladirii a fost facuta in 1956, iar cea de-a doua, si cea mai de amploare, acum, finalizata in mai 2012. Au fost lucrari de mare amploare si finete, si practic orice colt al teatrului