Rata de absorbţie a fondurilor europene poate fi comparată cu o fotografie în mişcare. Se pune întrebarea în ce moment trebuie făcută această fotografie pentru a fi relevantă, a declarat ministrul român al afacerilor europene, Leonard Orban, într-un interviu publicat azi de cotidianul austriac Wirtschatsblatt şi preluat de Agerpres.
Întrebat de ce este foarte scăzută rata de absorbţie a fondurilor europene în actuala perioadă de finanţare (2007-2013) şi de ce nu reuşeşte România să utilizeze aceste fonduri, Leonard Orban a afirmat că, în actuala perioadă de finanţare, România a utilizat până în prezent circa 25% din toate fondurile disponibile - deci aproximativ 9 miliarde de euro. La nivelul politicii de coeziune, s-a atins un nivel de 9%.
Leonard Orban a oferit spre comparaţie procentele înregistrate în septembrie 2011, în momentul în care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Europene, când procentul de absorbţie era de 3,7%. "S-a înregistrat prin urmare o anumită creştere. Ţelul este ca, până la sfârşitul anului, să se atingă pragul de absorbţie de 20% al fondurilor structurale şi de coeziune", a afirmat Leonard Orban.
Întrebat care sunt motivele care stau la baza ratei scăzute de absorbţie a fondurilor europene până în prezent, Leonard Orban a enumerat capacitatea redusă a administraţiei, lipsa de experienţă a solicitanţilor, dar şi problemele existente la licitaţiile publice, în unele cazuri, procedurile de acordare a fondurilor fiind mai complicate decât se prevede la Bruxelles.
"Cu toate acestea, nu se poate spune că nu s-a progresat. Tocmai din acest motiv a fost înfiinţat acest minister (n.red Ministerul Afacerilor Europene), care coordonează procesul de acordare a fondurilor europene. De atunci situaţia s-a schimbat, însă progresele nu au loc peste noapte. Mai există încă probleme mari, greu de