Organizarea în comun a Euro 2012 era o încă o şansă pentru Polonia de a se arăta drept marea putere a Estului, iar pentru Ucraina că merită să fie primită în clubul Vestului. Avansul lent al lucrărilor în Ucraina a dat însă bătăi de cap și emoții și prietenilor polonezi. Polonia s-a mişcat mult mai bine cu pregătirile şi s-a oferit să-și ajute şi partenerii.
Guvernele polonez şi ucrainean au cheltuit aproximativ 25 de miliarde de euro pentru a pregăti turneul Campionatului European de Fotbal din acest an, care va avea loc în 8 iunie şi 1 iulie. Cea mai mare provocare o reprezintă infrastructura. Şi nu e vorba doar de stadioanele din Varşovia sau Kiev, ci de drumuri, căi ferate şi aeroporturi, care au avut toate nevoie de îmbunătăţiri. Un suporter care vrea să vadă meciurile din Gdansk şi Doneţk are de parcurs 1.850 de km.
O mare problemă întâmpinată de organizatori a fost avansul lent al lucrărilor în Ucraina, din cauza crizelor politice care obstrucţionau planificarea. Polonia, în schimb, s-a mişcat mult mai bine - şi chiar s-a oferit să-şi ajute şi partenerii.
Poznan este un bun exemplu de organizare eficientă pentru binele localnicilor şi cu atenţie pentru prestigiul naţional. Imediat după anunţarea ţărilor gazdă, a fost înfiinţat un comitet de organizare care să pună oraşul la punct. Cele 14 departamente responsabile pentru construcţii, securitate, drumuri, hoteluri sau sănătate lucrează independent de autorităţilor municipale. Investirea a 484 de milioane de zloţi va transforma stadionul local într-unul la standardele UEFA. Se mai investeşte în hoteluri de patru stele, dar şi în hosteluri pentru fanii cu mai puţini bani în buzunar. În Poznan, şomajul este acum de numai 2%, la o populaţie de peste 580.000 de oameni, deci nici vorbă de criză.
Greutăţile Ucrainei
Ucraina a rămas în urma polonezilor cu pregătirile, d