Deciziile agenţiilor de rating sunt tot mai puţin relevante! Acesta este primul lucru care se poate citi în răspunsul pieţei la decizia Moody’s Investors Service de a retrograde principalele bănci scandinave, care a fost creşterea preţului obligaţiunilor şi acţiunilor acestora.
Această reacţie reprezintă un nou semn că investitorii desconsideră din ce în ce mai mult opiniile agenţiilor de evaluare financiară, bazându-se pe propriile lor analize pentru a determina dacă este indicat să cumpere sau să vândă, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.
Vezi şi de ce fondurile de investiţii îşi reduc expunerea pe sistemul bancar european
„Putem vedea şi singuri cât de puternice sunt băncile suedeze, aşa că nu ne prea interesează ce spun agenţiile de rating”, a declarat Nicklas Granath, partener la Norron AB, fond care gestionează 200 de milioane de dolari, în cadrul unui interviu acordat Bloomberg News. „Probabilitatea ca şi ceilalţi investitori să adopte aceeaşi abordare creşte pe zi ce trece”, a adăugat acesta.
„Opinii înapoiate”
Dacă decidenţii politici europeni încearcă, fără prea mare succes, să reducă influenţa agenţiilor de rating pe pieţele financiare, investitorii par mult mai dispuşi să ignore rapoartele Moody’s, Standard & Poor’s şi Fitch Ratings.
Danemarca, ţară care deţine preşedenţia rotativă a Uniunii Europene, a declarat că a obţinut susţinerea a celor 27 de membrii ai uniunii pentru a reduce influenţa agenţiilor de rating. Băncile daneze au renunţat la serviciile Moody’s în timp ce SwedbankAB, una dintre cele mai mari patru bănci suedeze, a declarat că opiniile publicate de agenţiile de rating sunt „înapoiate”.
Citeşte mai multe despre retrogradarea băncilor scandinave de către Moody’s
Săptămâna trecută, Moody’s a retrogradat ratingul băncilor suedeze Nordea Bank AB şi Svenska Handelsba