Evolutiile stranii în dosarul Trofeul Calitatii, în care fostul premier, Adrian Nastase, a fost condamnat în prima instanta la închisoare cu executare, explicatiile neconvingatoare ale premierului Victor Ponta, plus o serie de declaratii facute de ministrul Justitiei, Titus Corlatean, anunta ca justitia va intra curand într-o noua faza. Sub noile vremuri va trebui sa lupte pentru independenta ei, cu care s-a obisnuit în ultimii ani. Societatea civila si presa sunt obligate sa faca scut în jurul unui bun castigat greu - eliberarea justitei de sub control politic - si sa denunte pericolul revenirii la epoca justitiei dirijate.
Guvernul Ponta exercita deja presiuni directe si indirecte în dosarul Trofeul Calitatii, cu o importanta miza simbolica. Daca vor reusi sa influenteze si sa intimideze judecatorii din acest dosar, tot sistemul va întelege ca epoca libertatii totale s-a încheiat. Astfel ca mesajele transmise sunt fara echivoc.
În prima sedinta de guvern, prioritatea zero a noului Cabinet a fost sa treaca Inspectoratul de Stat în Constructii de la Ministerul Turismului direct în subordinea primului ministru. Putea sa arda tara, sa se prabuseasca leul, ca nimic nu era mai important pentru Victor Ponta, proaspat instalat la Palatul Victoria, decat o mica jonglerie cu ISC si schimbarea conducerii.
Apoi, prima grija a noului sef, Adrian Balaban-Grajdan, a fost retragerea institutiei din procesul Trofeul Calitatii, pe motiv ca lipseste prejudiciul. În urma cu cateva saptamani, ISC trimisese o adresa la Înalta Curte în care sustinea ca se considera prejudiciata cu o suma chiar mai mare decat cea stabilita initial. Adrian Nastase a defilat pe blog cu decizia retragerii ISC din procesul sau. Ar fi facut, probabil, mare caz din acest eveniment daca premierul Victor Ponta, speriat de amploarea scandalului, n-ar fi decis sa-l demit