Singura zonă unde România s-a schimbat cu adevărat în ultimii 7 ani e justiția. Au apărut dosare importante, apar condamnări definitive. Merită luptat pentru a nu pierde ce s-a câștigat cu greutate.
Evenimentul săptămânii trecute a fost retragerea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) din procesul Trofeul Calității. Firul evenimentelor a fost discutat de presă pe larg – în prima şedință de guvern, Ponta decide să ducă ISC în coordonarea directă a primului ministru, apoi demite conducerea instituției și pe 18 mai îl numește pe domnul Balaban-Grăjdan șef. Abia ajuns la noul său birou, domnul Grăjdan trimite ÎCCJ o adresă prin care anunță că instituția se retrage din proces. Calitățile incontestabile de lider și profesionalismul domnului Grăjdan au putut fi admirate de o țară întreagă: de la invocarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care, acum 150 de ani, ar fi înființat ISC (și aceea în fals, deoarece abia în 4 august se împlinesc 150 de ani), până la explicația năucitoare pentru neinformarea premierului – se grăbea pentru că procesul Năstase se afla la ultimul termen de judecată.
Premierul a încercat, la început calm, apoi din ce în ce mai nervos, să ne explice că nu are nicio legătură cu această afacere și că domnul Grăjdan (care, cu talent, joacă rolul cetăţeanului turmentat) a acționat de capul său. Totuși, atât firul evenimentelor, cât mai ales alegerea grijulie a vorbelor premierului (nu a spus niciodată că nu este de acord pe fond cu decizia domnului Grăjdan, ci doar că a fost nemulțumit că nu a fost informat) conduc la concluzia contrară. Mai mult, premierul nu dă semne că ar numi pe cineva în locul domnului Grăjdan și se enervează teribil atunci când e întrebat de presă ce măsuri concrete ia pentru a reintroduce ISC în proces. Singura speranță vine de la conducerea interimară a ISC, care ar putea săvârși un a