Calendarul liberalizarii preturilor prevazut in cadrul Legii energiei electrice este imposibil de implementat, cel putin in cazul liberalizarii pentru consumatorii casnici, a sustinut Stefan Botezatu, partener in firma de avocatura Kinstellar, cu ocazia unei conferinte pe tema strategiei energetice a Romaniei.
Potrivit avocatului, in cazului proiectului Legii energiei electrice, care prevede doua seturi de date, pentru consumatorii casnici si consumatorii industriali, "nu putem vorbi de un calendar serios", in contextul in care intervalul septembrie 2012 si decembrie 2013 pentru liberalizarea preturilor la consumatorii casnici este imposibil de implementat.
Astfel, a explicat Botezatu, inainte de implementare va fi necesara elaborarea unei legislatii suplimentare, pentru care ANRE isi aloca un termen de 9 luni.
De asemenea, el a precizat ca este necesara modificarea proiectului, care prevede in continuare posibilitatea interventiei Guvernului, atunci cand sunt constatate disfunctionalitati majore, in sensul limitarii sau fixarii preturilor pe o perioada initiala de sase luni, cu posibiliatea prelungirii.
Aceasta masura va fi "clar utilizata de catre Guvern", considera avocatul, care a solicitat limitarea interventiei autoritatilor asupra modului in care se va realiza liberalizare prin amendarea proiectului.
Conform acestuia, un calendar credibil este necesar pentru asigurarea predictibilitatii, in absenta caruia investitorii nu isi pot organiza planurile de afaceri.
Liberalizarea preturilor la energie electrica a fost ceruta de Fondul Monetar International.
Daca se va amana liberalizarea, probabil unii furnizori reglementati se vor gandi la actiuni mai serioase", a mai spus Stefan Botezatu.
Calendarul liberalizarii preturilor prevazut in cadrul Legii energiei electri