In Romania, dependenta de importurile de energie ar putea sa fie aproape dubla in 2030 fata de cat este in prezent, daca nu vor fi efectuate investitiile necesare, a declarat Razvan Nicolescu, director Afaceri Publice si Reglementare OMV Petrom, la conferinta Mediafax Talks about Energy. Potrivit acestuia, doar in domeniul petrolului si gazelor naturale, necesarul de investitii ar fi intre 30 si 60 de miliarde de euro, pana in 2030. In acest moment, comparativ cu media europeana, Romania se afla intr-o pozitie privilegiata din punct de vedere al dependentei de importuri. Ponderea importurilor in cererea totala de energie reprezinta 30% in Romania fata de 55% cat este media in Uniunea Europeana.
Reprezentantul OMV Petrom a precizat ca Europa Centrala si de Est trebuie sa asigure pana in 2030 investitii in energie de 3% din PIB-ul regional cumulat pentru a evita intreruperi in aprovizionare.
Nicolescu a mai spus ca titeiul si gazul vor ramane structura de baza a mixului energetic si in continuare vor asigura 50% din cererea primara de energie, pana in 2030.
La ora actuala, Romania se confrunta cu o serie de provocari precum declinul productiei de petrol si gaze din zacaminte mature, potential nesigur al altor surse primare de energie si intensitatea energetica este de trei ori mai mare decat media europeana.
Potrivit reprezentantului Petrom, solutia in privinta asigurarii surselor de finantare ar fi capitalul privat strain. Insa, totul "depinde de cadrul de reglementare, dar si de atitudinea generala" din Romania. "Sunt tot mai multi patrioti care spun ca strainii ne fura tara si ei, cu pieptul gol, trebuie s-o apere de exploatatori. Nu asta este atitudinea de care este nevoie", a precizat Nicolescu.
Nicolescu a mai spus ca OMV Petrom a realizat investitii de 7,7 miliarde de euro in perioada 2005-2011, reprezent