Energia regenerabila este necesara, insa investitorii sunt descurajati de reglementarile instabile si neclare, capacitatea limitata de racordare la retea, asigurarea cash-flow-ul in contextul tranzactiilor reduse pe piata certificatelor verzi si finantarile limitate, a precizat directorul general al CEZ Trade, Ion Lungu, marti, cu ocazia unei conferinte pe tema strategiei energetice.
De asemenea, Lungu a vorbit despre posibilitatea saturarii pietei in ceea ce priveste certificatele verzi undeva la nivelul anilor 2015-2016.
"In acel moment, avand in vedere evolutia capacitatii instalate de regenerabile si cresterea obligatiilor prin cota de energie produsa, se va ajunge pentru o perioada scurta ca energia generata de capacitatile regenerabile sa fie mai mare decat necesitatile noastre pentru indeplinirea cotei", a spus el, adaugand ca este probabil ca pretul certificatelor sa se prabuseasca.
Bancile sunt extrem de precaute in ceea ce priveste finantarea, cerand un pret minim garantat, desi exista posibilitatea ca investitorii sa nu vanda certificatele.
Potrivit acestuia, trebuie sa existe ordine pentru investitori, toate aceste probleme conducand la costuri mai mari la consumator.
Lungu a recomandat ca, in contexul ponderii semnificative a costurilor cu certificatele verzi in pretul final al energiei, acestea sa fie trecute separat pe factura.
CEZ, Cehia, este unul dintre cei mai mari producatori de energie eoliana din Romania.
Energia regenerabila este necesara, insa investitorii sunt descurajati de reglementarile instabile si neclare, capacitatea limitata de racordare la retea, asigurarea cash-flow-ul in contextul tranzactiilor reduse pe piata certificatelor verzi si finantarile limitate, a precizat directorul general al CEZ Trade, Ion Lungu, marti, cu ocazia unei conferinte pe tema