Confruntate cu o volatilitate crescândă a pieţelor şi cu incertitudinea privind viitorul zonei euro, managerii de fonduri au început deja să-şi reducă semnificativ expunerea pe ţările periferice ale zonei euro, devenind, totodată, şi mai selectivi în a investi în băncile europene.
Aceştia nu sunt îngrijoraţi doar de problemele Spaniei, ţară care şi-a văzut bursa prăbuşindu-se la nivelul minim din ultimii 9 ani în urma naţionalizării Bankia, sau de impasul politic din Grecia, care ar putea rezulta în ieşirea acestei ţări din zona euro. Principala îngrijorare a strategilor este ameninţarea contagiunii în restul zonei euro, anunţă CNBC.
Băncile spaniole
Sistemul bancar spaniol se află în centrul furtunii. Pentru mulţi investitori, anunţul de vineri conform căruia guvernul spaniol a injectat 19 miliarde de euro în Bankia doar a evidenţiat şi mai mult îngrijorările că eforturile instituţiilor de creditare de a se proteja contra împrumuturilor imobiliare neperformante sunt insuficiente şi că povara salvării băncilor spaniole s-ar putea dovedi mult prea mare pentru guvernul de la Madrid.
Conexiunile strânse între obligaţiunile suverane şi cele bancare se află la baza temerilor fondurilor de investiţii. Unul dintre cele mai mari fonduri europene a vândut toate acţiunile BBVA, cea de-a bancă spaniolă din punct de vedere al activelor deţinute, în ultimele săptămâni, citând îngrijorările asupra contagiunii şi lipsa unui tampon financiar adecvat pentru protecţia Spaniei de consecinţele evenimentelor din Grecia.
Managerul portofoliilor fondului de investiţii, fond care şi-a redus activele deţinute în companiile din ţările de la periferia zonei euro, a declarat pentru CNBC, că BBVA ar putea fi o ţintă apetisantă în oricare altă jurisdicţie. Însă temerile că guvernul spaniol ar putea forţa principalele bănci naţionale să preia băncile de economii