Consiliul pentru Afaceri Generale va negocia marti, in detaliu, viitoarele politici de finantare ale UE, in special cea de coeziune si cea agricola, din bugetul pentru 2014 - 2020. Cele mai dificile negociere se refera la contributiile financiare ale fiecarui stat membru in parte cu mari rezerve din partea statelor net contributoare de a da mai mult la viitorul buget al UE. De asemenea, apar o serie de noi conditii pentru fiecare stat membru in a obtine banii UE. Cat cere Bruxelles-ul de la statele membre: Comisia Europeana doreste un buget de 1.025 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 4,8% fata de bugetul care se incheie anul viitor.
De unde incep calculele: Pentru bugetul pe 2013, de la care incep calculele pentru viitoarea programare financiara, comisarul European pentru programare financiara, Janusz Lewandowski, a anuntat inghetarea creditelor de angajament si o crestere a creditelor de plata cu 6,8%. Comisarul pentru buget a precizat ca este practic 95% buget pentru cetateni europeni si 5% sunt cheltuieli administrative. in termeni reali, proiectul de buget pentru 2013 se ridica la 150,9 miliarde de euro in angajamente, o crestere de 2% fata de anul acesta, in conformitate cu rata inflatiei. Platile reprezinta 137,9 miliarde de euro, care echivaleaza cu o crestere de 6,8% si care sunt rezultatul angajamentelor anterioare.
Rezultatul negocierilor de pana acum: Marile state contributoare, printre care Franta si Germania, au cerut inghetarea cheltuielilor. Ulterior noua state membre (tarile nordice, Marea Britanie, Franta, Germania si Austria) au trimis Comisiei Europene o scrisoare comuna in care au spus ca, din punctul lor de vedere, viitorul buget multianual este prea mare si trebuie redus. In dezbaterile din Consiliile pentru Afaceri Generale marea presiune a statelor contributoare este ca par