România a preluat conducerea Comitetului director al proiectului "Promovarea plăţilor pentru serviciile de mediu şi a schemelor de finanţare în Bazinul Dunării", după ce Cristian Rusu, expert analist la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), a fost ales cu unanimitate de voturi de către membrii echipei de specialişti din Ucraina, Serbia şi Bulgaria.
"Pentru mine este o plăcere să fiu numit pe lista preşedinţilor Comitetului. Vom avea diverse discuţii. Nu trebuie să uităm că unul dintre obiectivele Comitetului director este să stabilim sarcini şi să trasăm directive partenerilor noştri. Din experienţă personală, ştiu că este important să avem astfel de întâlniri", a spus Rusu, la învestirea în funcţie.
Cea de-a treia întâlnire a Comitetului director al proiectului "Promovarea plăţilor pentru serviciile de mediu şi a schemelor de finanţare în Bazinul Dunării" a debutat la Nikopol, Bulgaria, cu o nouă rundă de dezbateri.
Proiectul PES (Payment for Environmental Services - Plăţi pentru serviciile de mediu), implementat de către WWF Programul Dunăre-Carpaţi, este finanţat de UNEP, prin fondurile GEF (Global Environmental Facility), cofinanţat de WWF şi sprijinit de Uniunea Europeană. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 2,3 milioane de dolari, iar parteneri sunt Agenţia Naţională de Protecţia Mediului şi Administraţia Naţională a Apelor Române.
Până la ora actuală, în România există trei zone-pilot selectate până acum pentru implementarea schemelor PES: una în Maramureş şi două pe Dunărea Inferioară, în judeţul Călăraşi.
Astfel, zona Platoului Maramureşului şi mlaştinile de la Ecedea este interesantă nu numai datorită tradiţiilor culturale bogate, ci şi pentru ecosistemele formate din păduri, corpuri de apă şi mlaştini, care oferă o diversitate de servicii de mediu: apă purificată, aer curat, floră ş